Windows-register

Hva må den gjennomsnittlige bruker vite om registeret?

De fleste hjemmePC-brukere har antageligvis enten aldri hørt om registeret eller tror at det er noe som må unngås for enhver pris. Det er sant at redigering eller direkte endringer av registeret ikke er en typisk aktivitet for de fleste brukere, men det er i minste fall viktig å vite hvordan du skal ta sikkerhetskopi av registeret og hvordan du skal gjenopprette et skadet eller ødelagt register. Litt forhåndslæring på dette området kan spare deg for mang en hodepine over dataproblemer. Å sikkerhetskopiere og gjenopprette registeret er verken en vanskelig eller langtrukken prosess og kan lett mestres av den ferskeste av nybegynnere. Videre er kun en liten dose kunnskap nok til at registeret virker mindre som et slags kabbalistisk rituale anført av druidiske prester og at en god del av frykten som er forbundet med registerredigering forsvinner. Registeret er så grunnleggende nødvendig for hvordan en Windows-PC fungerer at alle som bruker en PC regelmessig i hvert fall bør ha en allmenn forståelse av hva registeret gjør.

Hva er registeret?

Windows-registeret er en sentral database som inneholder all den bredden av informasjon som trengs for at datamaskinen skal kjøre bade hardware og programvare. Registeret er i bruk hele tiden og omtrent hver handling du gjør på en Windows-PC vil gå innom registeret for å innhente informasjon. Denne informasjonen er delt mellom et antall skjulte binære systemfiler. Veldig få PC-brukere vil noen gang trenge å gå inn på disse filene direkte. Hvis ønskelig kan man vise registerets innhold gjennom tilbehøret Registerredigering, som kombinerer de ulike komponentene og viser dem i form av en leselig enhetlig tekst. Hvordan du bruker Registerredigeringen (regedit) beskrives på en annen side. Mer om registerets struktur finnes her.

Er det ikke farlig å gjøre noe med registeret?

Siden det henger sammen med alle datamaskinens prosesser, kan en skade på registeret forårsake at PCen opphører å fungere. Av den grunn har Microsoft gått ut av sitt gode skinn for å få registeret til å virke mystisk og fryktinngytende. Det er forståelig at Microsoft ikke ønsker å forholde seg til en mengde service-oppringinger fra uvitende kunder som har forsøkt å redigere registeret, men jeg tror at de uavbrutte advarslene om registeret som du ser overalt på internett er overdrevne. Advarslene er en form for gardering som til dels er et resultat av at vi lever i et søksmålssamfunn. Ja, du kan lage en masse problemer ved å rote i registeret, men du kan også lage en masse problemer hvis du ubevisst sletter ting fra Windows- eller Programfil-mappene. Hvis du vil, kan du gjøre dumme, uoverveide ting med omtrent alt som fins. Og ja, feilgrep skjer. En gang satte jeg et komma på feil sted når jeg redigerte et Windows 95-register og oppdaget at datamaskinen min ikke ville starte opp. Men jeg hadde en sikkerhetskopi og det tok meg kun et minutt eller to å fikse problemet. Så lenge du slavisk følger regelen om alltid å gjøre en sikkerhetskopi først og du vet hvordan du skal gjenopprette den, er opplyst redigering av registeret ikke et så stort vågestykke som det presenteres som.

Selv om direkte redigering av registeret ikke anbefales for mindre avanserte PC-brukere, finnes det ingen grunn for at flesteparten av PC-brukerne der ute ikke skal unne seg de gode systemforbedringene de kan få av de mange nyttige skriptene som er tilgjengelige. (Mer om skript finnes på denne siden.) Den eneste forhåndsregelen er at brukeren av et skript alltid bør ta sikkerhetskopi av registeret først og bør vite hvordan hun skal angre endringene utført av skriptet ved å gjenopprette sikkerhetskopien. Som jeg allerede har nevnt, er dette en prosess som er såpass enkel at alle kan mestre den. Noen skript har til og med en egen angre-funksjon i tilfelle du ikke liker de endringene skriptet medfører. Detaljer om hvordan du sikkerhetskopierer registeret beskrives på en annen side.

Anbefalt Download - Gjør PCen din raskere: Scan & øke din PC hastigheten automatisk i 3 min.


About | Kontakt oss | Personvern | Brukerbetingelser | Uninstall | ©2007-2014 Speedtools – Med enerett.
Vi etterforsker og forfølger rettslig alle forsøk på å kopiere innhold fra disse sidene uten samtykke.