Windows-register

Wat moet de gemiddelde gebruiker weten over het register?

De meerderheid van de mensen die hun computer thuis gebruiken hebben waarschijnlijk of nog nooit gehoord van het register, of ze denken dat het iets is waar ze vanaf moeten blijven. Het is inderdaad zo dat het bewerken of veranderen van het register geen alledaagse activiteit is voor de meeste computergebruikers, maar het is belangrijk om in elk geval te weten hoe je een back-up maakt van het register en hoe je een beschadigd of aangetast register herstelt. Een klein beetje kennis kan grote computerproblemen voorkomen. Het back-up- en herstelproces is niet moeilijk en duurt niet lang, en zelfs de meest onervaren groentjes kunnen dit gemakkelijk leren uitvoeren. Door erover te leren hoef je het register ook niet meer te beschouwen als een soort kannibalistisch Druide-ritueel, wat je ten alle tijden moet vermijden. Het register is zo essentiëel voor de werking van een Windows-computer dat iedereen die regelmatig een PC gebruikt in elk geval een algemeen idee zou moeten hebben over wat het register doet.

Wat is het register?

Het Windows-register is een centrale database die alle verschillende informatie bevat die de computer nodig heeft om te werken; zowel de hardware als de software. Het register is constant in gebruik, en bijna alle acties die je uitvoert op een Windows-computer halen hun informatie uit het register. De informatie is verdeeld over een aantal verborgen binaire systeembestanden. Het is voor PC-gebruikers bijna nooit nodig om deze bestanden direct te openen. De inhoud van het register kan, als je dat wilt, bekeken worden met behulp van de Register-editor, dat de verschillende onderdelen combineert en ze toont in de vorm van een geïntegreerde, leesbare tekst. Het gebruik van de register-editor (regedit) wordt beschreven op een andere pagina. Meer informatie over de structuur van het register vind je hier.

Is het niet gevaarlijk om iets in het register te veranderen?

Omdat het register overal mee te maken heeft, kan de computer ophouden met werken door beschadiging van het register. Daarom hebben de Microsoft-mensen hun uiterste best gedaan om het register geheimzinnig en angstaanjagend te laten klinken. Het is begrijpelijk dat Microsoft niet steeds gebeld wil worden door mensen die hulp nodig hebben omdat ze geprobeerd hebben het register te bewerken, maar ik denk dat de constante waarschuwingen over het register die je overal op het internet tegenkomt overtrokken zijn. Microsoft probeert zich hiermee vooral in te dekken in een maatschappij die om het minste of geringste een rechtszaak aanspant. Ja, je kunt nogal wat problemen veroorzaken als je het register overhoop haalt, maar je kunt ook problemen veroozaken als je dingen uit de Windows- of Programma-map gaat wissen. Je kunt bijna overal stomme dingen mee uithalen. En ja, fouten gebeuren. Ik heb ooit eens een komma op de verkeerde plaats gezet tijdens het bewerken van een Windows 95-register, en daardoor startte de computer niet meer op.Maar ik had een back-up gemaakt, en met een minuutje of twee was het probleem opgelost. Het Windows XP-register is trouwens veel robuuster, daarmee is het niet zo makkelijk opstartproblemen te veroorzaken. Als je de ijzeren regel volgt - eerst een back-up maken, en weten hoe je daarmee het systeem kunt herstellen - en als je weet wat je doet, is de bewerking van het register het heus niet zo gevaarlijk als Microsoft zegt.

Hoewel het direct bewerken van het register niet aan te raden is voor minder ervaren computergebruikers, is er voor de meeste computergebruikers geen reden geen gebruik te maken van de handige verbeteringen van het systeem die aangebracht kunnen worden met behulp van de vele scripts die beschikbaar zijn. (Meer informatie over scripts is te vinden op deze pagina.) De enige waarschuwing daarbij is dat je als je een script gebruikt eerst een back-up van het register moet maken, en dat je moet weten hoe je de actie van een script ongedaan moet maken door het systeem te herstellen met gebruik van de back-up. Zoals eerder gezegd is dit makkelijk uit te voeren voor iedereen. Sommige scripts hebben zelfs een annuleerfunctie voor het geval dat je de resultaten niet geslaagd vindt. Uitleg over het maken van een back-up van het register staat op een andere pagina.

Versnel je computer: Scan & herstel je register automatisch in 3 minuten


Home | Neem contact met ons op | Privacybeleid | Gebruiksvoorwaarden | ©2007-2014 Speedtools - Alle rechten voorbehouden.
Wij onderzoeken en vervolgen alle pogingen om inhoud zonder toestemming te kopiëren.